Saturday, April 13, 2013

Maskinproblemer
Her kommer lidt et nørdet indlæg. Feel free til at springe over, hvis det keder dig ;)

Den første symaskine, jeg syede på, var min mors oldnordiske Pfaff i støbejern. Min mor syede en del tøj til mig, da jeg barn, mest om sommeren af en eller anden grund. Det var en symaskine, der fungerede udmærket til min mors behov, men så heller ikke mere. Da jeg flyttede hjemmefra fik jeg i gave en brugt/gammel maskine fra et mærke, jeg pludselig har glemt hvad hedder, men lad det nu ligge ved navn Ricard. Min mor købte den i den gamle symaskinebutik Guldager & Sønner, som stadig ligger i Ryesgade i Århus. Jeg var helt oppe at køre over at have fået min egen maskine, og den blev også fragtet hele vejen med bus til Paris, hvor jeg boede et par år efter gymnasiet. Og tilbage igen. Den var tung som bare helvede, i støbejern selvfølgelig, og kufferten til maskinen var bare mega upraktisk. Men den kunne lige ligge under min sovesofa og optog ikke plads på mit mikro klubværelse, hvor jeg boede, da jeg kom hjem fra Paris og begyndte at læse.

For et par år siden blev den dog udskiftet med en ny computerstyret Brother Innovis 30, som blev sponsoreret af mine forældre og Mio. Den fedeste gave. Tidligere havde jeg fået en overlocker i kandidatgave, så nu var jeg virkelig godt kørende med spritny overlocker og symaskine fra Brother. Og begge dele har kørt upåklageligt lige ind til Marapytta workshoppen. What! Jeg har nu fundet ud af, at det spolehoved jeg brugte var en lille bitte (vi snakker en millimeter) smule smallere end alle de øvrige spolehoveder. Jeg tror det er en fabrikationsfejl for, når jeg skifter undertråden med en anden spole, syer maskinen helt fint. Det havde jeg selvfølgelig ikke tid til at undersøge til workshoppen, så jeg lånte fluks en Pfaff, som der var mange af i lokalet, som Line havde lejet. Det var en ældre maskine, men syoplevelsen var markant anderledes. Der var sgu bare mere gods og tyngde i Pfaff'en. 

Nå. 

Den sidder stadig i mig. Følelsen af at jeg må have en anden symaskine. En Pfaff. Egentlig er det super forkælet, når jeg nu har en super symaskine, som jeg som udgangspunkt er glad for. Min mormor, som jeg tidligere har skrevet om her og her, ville ryste på hovedet og fortælle mig, at hendes maskine altså holdt i 30 år, og det samme gjorde hendes røremaskine. Nej, hun ville faktisk nok ikke sige det, for sådan var hendes personlighed ikke, men hun ville i hvert fald tænke det! Hvorfor skifte noget, der fungerer? Og nu er det heller ikke fordi, vi svømmer i penge herhjemme. Med førstegangshus, SU-lån, 2 børn i daginstitution, og alt det løse, må jeg nok sige at vi ikke bidrager særligt meget til forbrugsfesten. 

What to do? 

Jeg ringede til Guldager & Sønner i dag og præsenterede min problemstilling. De havde travlt og ville vende tilbage. Men de ringede aldrig, og jeg måtte ringe tilbage og forklare det hele én gang til.  Endelig kom ejeren til telefonen og endte med at sige, at han ville bytte min Brother lige over med en brugt Pfaff à la Pfaff 6122. Han havde ikke én lige nu, men inden for de næste 14 dage, ville han ringe. Han mente, at jeg skulle have én, der var produceret i Tyskland og ikke i Kina, som de helt nye maskiner åbenbart er. Det vigtigste er, at den har deres overtransportør. 

Skal?

Skal ikke?

Er det en mega dårlig deal, eller hvad? Der også den mulighed, at jeg sælger Brotheren og køber en ny Pfaff, Line anbefalede Select 3.0, men det får jeg næsten dårlig samvittighed på forhånd. For det er altså ret forkælet.

Hvad syer I på, og hvad foretrækker I? Går I efter mange funktioner, features og ekstraudstyr eller er hestekræfterne det vigtigste?

9 comments:

 1. Skal!

  Jeg en er pfaff pige, og vil altid være det! Har aldrig syet på andet, da min mor har haft en sådan siden midt 80'erne, en af de første med overtransportør.
  Min, expression 2034, har snart 11 år på bage, og har kørt upåklageligt! Er blevet repareret 2 gange, for småting, der ikke har kostet en formue!
  Den syer gerne gennem flere lag læder eller denim!
  Den har mange pyntesømme.... Men dem bruger jeg faktisk aldrig
  Kan forøvrigt se at den er produceret i tjekkiet... Du kan da spørge guldager om det før en forskel?
  Ekstravagant! Måske? Men det GØR altså bare en forskel, at man er glad for denmaskine man syer med! Tiderne er anderledes nu, end da din mormor var ung!
  Der er vel heller ikke nogle der skeler til, at mænd køber nye fodboldstøvler eller andet sportsgrej hvert år! Det er for filan da din hobby, så må udstyret da også være i orden!

  ReplyDelete
 2. Jeg har en pfaff 4,0, den er jeg helt vild glad for, den kan bare det hele

  ReplyDelete
 3. Min maskine er faktisk en gammel brugt pfaff fra guldberg. Jeg gav vist 1500kr for den, kan ikke lige huske modellen men den er med overtransportør og så er den omkring 20 år gammel (tror jeg nok). Kan ikke rigtigt vurdere om din handel vil være god eller ej, men du kam vel undersøge hvad en brugt brother som regel bliver solgt for og hvad en brugt pfaff koster og så se ud fra det?!?

  ReplyDelete
 4. Det er da et mega godt tilbud, det er en super maskine han tilbyder!!!! GØR DET!!!!!!!!

  ReplyDelete
 5. Det er da slet ikke forkælet......... Har man først kørt på en Pfaff så sidder man i saksen:-))))

  ReplyDelete
 6. Jeg er helt klart til hestekræfter og lækker almindelig søm frem for alt muligt fancy :)
  Jeg har prøvet både Pfaff og Bernina og hælder måske en anelse mere til sidstnævnte, men det er nu ikke fordi der er noget som helst i vejen med Pfaff - det er nok mere en vanesag.
  Jeg ville bytte, hvis jeg var dig, selvom jeg godt forstår den dårlige samvittighed. Mon ikke den går over, når du får syet en masse på den nye, gode maskine? :)

  ReplyDelete
 7. Kom i den helt samme problemstilling i sidste uge, så er virkelig glad for at du tager emnet op :-) Jeg har også en Brother, som jeg egentlig er rigtig glad for. Fik dog problemer med den da jeg skulle sy i rigtig tykt stof til en jakke, hvor stoffet slet ikke kunne transporteres igennem. Måtte låne en Pfaff på syskolen med overtransportør og stoffet smuttede lige igennem. Tog efterfølgende kontakt til butikken hvor den er købt, da min Brother ikke er så gammel, for at høre om der var en løsning. Fik tilbudt en Pfaff (tror det er deres jubilæumsmodel) mod betaling af differensen mellem de to maskiner. Har ikke kunnet tænke på andet siden. Får nemlig også helt dårlig samvittighed over at skulle skifte, da det er lidt et luksusproblem.
  Er derfor rigtig glad over at være stødt på dit indlæg omkring denne problemstilling og er nu overbevist om at jeg skal bytte/købe Pfaff maskinen. Bruger min symaskine rigtig meget og går ud fra at jeg skal have den i virkelig mange år, hvilket har overbevist mig om at det er okay at være lidt forkælet :-)
  Hvilken beslutning er du nået frem til?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja jeg er også nået frem til at det er ok at være forkælet, når det gælder en så dyr en investering. Så skal det jo virkelig være i orden. Jeg venter på, at symaskinebutikken får en pfaff hjem, som jeg kan bytte med. Den jeg nævner i indlægget, havde butikken allerede solgt, så det var lidt ærgerligt. Men nu venter jeg på, at de finder en anden. Hvad er du endt med at gøre?

   Delete
  2. God beslutning. Jeg var nede og købe en Pfaff i sidste uge og fik min daværende maskine til en favorabel pris. Er endt op med en Select 150 som er deres jubilæumsmodel. Den er identisk med Select 3.0 bare med andre farver. Derudover var den på tilbud der hvor jeg købte den, samt at der er fem ekstra specialtrykfødder med, som en del af det her jubilæumstilbud. Den kan varmt anbefales og den kører som en drøm. Du må lige give en opdatering på hvilken maskine du ender op med?!

   Kh AC

   Delete